Situl Fabricii de Chibrituri Bucuresti se afla intr-o zona centrala a orasului, in primul inel definit de cornisa Dambovitei, in fecinatatea Parcului Carol. Un sit cu un potential mare avand in vedere parcela de aproape doua hectare si totodata cladirile industriale care pot fi usor convertite din punct de vedere functional. Situl nu este in acest moment folosit la adevaratul sau potential, mare parte din acesta fiind neingrijit, iar in cele 7 cladiri de pe sit exista mai multe functiuni neautorizate, de la mici atelliere auto, zone de productie si expunere, prezentare a tamplariilor termoizolante, pana chiar la locuire.
Acest sit este caracterizat de anumite cladiri care sunt valoroase, atat din punct de vedere arhitectural, cultural, dar si economic. Realizata la sfaristul secolului al XIX-lea, Fabrica de Chibrituri a devenit un punct de reper al zonei, un landmark, insa dupa anii 1950, aceasta a suferit interventii majore, de placare a fatadelor initiale, cu alte corpuri, a caror arhitectura lasa de dorit. Aceasta interventie, a fost practic o reactie a regimului comunist, in incercarea de a acoperi o arhitectura atipica socialismului.
Acest sit are asadar un potential mare si este recomandat pentru o conversie functionala, care pe de o parte sa valorifice energia inmagazinata de cladiri iar pe de alta parte de a salva aceste cladiri, presupunand ca o utilizare rationala a sitului si totodata si o interventie de arhitectura, aici referindu-ma si la o etapa de restaurare ar avea ca principala rezultanta pastrarea identitatii zonei
Regimul de inaltime este in general scazut, P sau P+1, cu exceptia cladirii Monetariei Nationale si a fostei Fabrici de Timbre, cladiri ce se afla in proximitatea Fabricii de Chibrituri. Functiunea dominanta este cea de locuire, functiune de locuire ce s-a dezvoltat in urma aparitiei siturilor industriale din partea vestica a Parcului Carol.
Sursa planse : Ovidiu POGAR | 2016
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu