• Urbanism si planificare urbana

    Desi Romania este printre putinele tari care separa ca specialitate urbanismul de arhitectura, rezultatele de dupa 1989, nu sunt extraordinare. Daca inainte de Revolutie, interventiile capitale care au lasat urme ce cu greu pot fi acum estompate, erau cel putin justificate de o anumita gandire si anumite principii asociate regimului politic administrativ, ceea ce s-a intamplat dupa aceasta perioada nu reprezinta decat dovada ca o administratie aflata in permanente cautari legislative nu poate propune o dezvoltare urbana coerenta.


    De ce? Motivele sunt complexe insa au la baza interesul uneia sau a unui grup restrans de persoane in detrimentul comunitatii. De la proprietarul si investitorul interesat sa modifice PUZ-ul tocmai pentru a mai adauga cateva etaje, fata de ceea ce este permis initial, pana la constructiile care nu respecta niciun fel de reglementare urbanistica, desi au o autorizatie de construiere aprobata, pana la constructii ce nu au niciun fel de autorizatie. Nu mai punem la socoteala schimbarile neautorizate de functiune, cazuri intalnite in special in situatia imobilelor ce inainte erau destinate industriilor, in general hale, care, acum au diferite functiuni neavizate si de cele mai multe ori sunt un pericol pentru cei care isi desfasoara activitatea acolo.



    Sursa foto: www.pmb.ro

    Un alt motiv este dat de pasivitatea societatii civile sau a ONG-urilor sau imposibilitatea de a se opune deciziilor administratiei locale. Nu sunt un adept al convervationismului in urbanism, acolo unde nu avem Zone Construite Protejate, insa orice interventie majora la nivelul peisajului nu poate fi sustinuta doar din ratiuni financiare. Calitatea unui spatiu nu se poate evalua doar din punct de vedere financiar, iar orasul sau o zona a orasului poate avea de suferit prin astfel de interventii care modifica semnificativ contextul sau specificul zonei. 

    PUG - Planul Urbanistic General - are ca principal scop planificarea dezvoltarii orasului si impunerea de reglementari urbanistice, astfel incat orasul, privind macro, sa se poata dezvolta conform planificarii. Reglementarile acestuia creioneaza modul in care orasul se va transforma, zonele in care acesta se va extinde, dezvoltarile tehnico edilitare necesare in acest sens. Lipsa PUG -ului confirma daca doriti lipsa unei viziuni de dezvoltare a orasului pe care administratia locala o are.

    PUZ - Planul Urbanistic Zonal - reglementeaza din punct de vedere urbanistic modul in care se poate dezvolta o zona din oras corespunzatoare PUZ-ului, PUZ care este in general asociat unor cladiri, ansabluri de cladiri situri sau elemente semnificative ale orasului. Reglementarile tin de CUT - Coeficientul de Utilizare al Terenului, POT - Procentul de Ocupare a Terenului, regimul de inaltime, aliniamentul stradal, tipul de functiuni permise, anumite caracterii dominante ale zonei. Aceste reglementari se pot intalni, la nivel de proprietate in Certificatul de Urbanism, despre care am scris intr-unul din articolele anterioare.
  • 0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu